Key issue: duurzaamheid! 

Natuurlijk is voor Tactile duurzaamheid één van de key issues. We hebben maar één aarde en moeten er zuinig op zijn. Mooi voorbeeld daarvan was de HOP-week in Den Haag 2019.

There’s no planet B

Mike Berners-Lee

Voor HOP (Hague orientation program) was juist de sustainability een van de belangrijkste reden om met Tactile Events in zee te gaan. Natuurlijk allereerst omdat wij ervoor zorgen dat er geen nieuwe plastic munten de wereld in komen. Cashless betalen heeft namelijk helemaal geen munten nodig. Maar er is meer: en dat werd in de festivalweek van HOP werkelijkheid.

Memory lane; HOP organisatie

Kennisbank

De organisatoren van het Haagse festival  zetten de duurzaamheid bovenaan. En dat past prima bij het concept dat Tactile voor de evenementen met de terminals kan faciliteren. Kimon van Vuuren, een van de organisatoren die het Haagse festival organiseerde, kwam met die vraag bij Tactile. Zij wilden zeer zeker geen nieuwe munten in de wereld brengen. Dat past voor 100% bij het Tactile concept: toegangscontrole, en interacties aan de bar, allemaal zonder het trage en potentieel vervuilende muntensysteem. 

Daarnaast registreerde Tactile waar eventueel voedsel over was. Dat ging tijdens het Haagse festival naar de  Conscious Kitchen, die zorgen dat de overgebleven maaltijden gebruikt worden. En dat is pas het begin: de komende edities willen dit concept verder uitbouwen: publieksstromen volgen om duurzamer te kunnen werken.

Maar daarnaast wilden zij dat Tactile ook mee dacht ter voorkoming van voedselverspilling. Ook op die vraag kunnen de systemen van Tactile naadloos aansluiten. Het Tactile-systeem registreert waar de mensen hun drankjes bestellen en eten kopen. De organisatie kan die gegevens real time volgen, zodat op de goede plaatsen de juiste voorraad staat. Zo wordt zo min mogelijk voedsel verspild.

Onderzoek

Op deze weg van duurzaamheid ziet Tactile nog veel mogelijkheden. Daarvoor start zij in 2020 een onderzoek met InnoFest. Ze willen op festivals de bezoekers niet alleen hun financiële gedrag laten zien, maar ook het ecologische. Gedurende het evenement kunnen bezoekers niet alleen online real time zien wat de financiële impact is, maar ook  wat zijn de ecologische impact van zijn of haar gedrag is. Natuurlijk allereerst om bewustzijn te creëren, maar ook om te onderzoeken of de festivalganger dat wellicht wil compenseren. Dat kan met het Tactile betaalsysteem dan in 1 klik.